Magazine Cultura

İtalyan Gazeteci Aldo Braccio ile Şanlıurfa üzerine röportaj

Creato il 06 novembre 2011 da Eurasia @eurasiarivista
:::: :::: 6 novembre, 2011 :::: Email This Post   Print This Post İtalyan Gazeteci Aldo Braccio ile Şanlıurfa üzerine röportaj

Kaynak: http://www.balikligol.com/haber/italyan-gazeteci-aldo-braccio-ile-sanliurfa-uzerine-roportaj-11091.html

İtalyan Gazeteci Aldo Braccio; Şanlıurfa çok rahatlatıcı bir şehir
27 Ekim 2011 Perşembe 08:26

İtalya merkezli Avrupa ve Asya’ya yayın yapan Eurosia dergisinin editörü Aldo Braccio, eşi Paola Zanardi ve arkadaşı Enzo Astolfi ile birlikte Şanlıurfa’ya geldi. Aldo Braccio az bildiği Türkçesi ile Roma’da tanışmıştık. Şanlıurfa’ya geldiğinde ise telefonla görüştük. Tarihi bir mekanda sözleştik ve buluştuk. 

Şanlıurfa’yı tarih kenti Roma’ya benzeten Aldo Braccio ile güzel bir sohbet ettik. Türkiye ve Şanlıurfa hakkında konuştuk. Türkiye’ye 20 kez gelen Aldo Braccio, Türkiye hakkında “Turchia ponte d’Eurasia” isimli kitap yazdı. Aldo Braccio “Turchia ponte d’Eurasia” (Türkçesi; Türkiye, Avrasya köprü) isimli kitabını imzalayarak hediye etti.

Kitap özetle; “Tra Mediterraneo e Asya centrale: il Ritorno di İstanbul sulla Scena internazionale” (Türkçesi; Akdeniz ve Orta Asya arasında: İstanbul Uluslararası Sahne Dönüşü) diyor.  Kitap için teşekkür ettim. Hem bakış açıcısından dolayı hem de nazik hareketinden dolayı takdir ettim.

Şanlıurfa’ya Aldo Braccio’nun 3. Gelişi.

Spontane gelişen bir sohbet ortamı ile bir röportaj yapmak istedim. Dostum Aldo Braccio, Şanlıurfa’nın rahatlatıcı havası ve sıcakkanlı insanlarından dolayı huzur bulduğunu anlatarak, sohbete başladık.

İşte İtalyan Gazeteci Aldo Braccio gözüyle Türkiye ve Şanlıurfa;

ÖMER ASLAN; Türkiye’ye kaç kez geldiniz ve Türkiye nasıl bir ülke?

ALDO BRACCİO ; Türkiye’ye 20 kez geldim. Türkiye’yi çok seviyorum. Asya ile Avrupa arasında bir köprüdür. Avrupa kıtası içinse Türkiye’nin ayrı bir değeri vardır. İki kıtayı birbirine bağlayan, zengin kaynakları ve nüfusu ile dinç bir ülkedir.

ÖMER ASLAN: İtalya’da (Avrupa’da) gazetecilik yapıyorsunuz, Avrupa’da gazetecilik mesleğinin zorluklar çok mu?

ALDO BRACCİO: Sanırım Türkiye gibi zor değil. Çünkü meslek kuruluşlarımız var. Gazetecilik yapan sadece gazetecilik yapıyor. Dolayısıyla gazetecilik ahlakına aykırı bir davranış sergileyen oldu mu cezasını meslek kuruluşlarımız veriyor. Sanırım Türkiye’de daha bu şartlar oluşmadı. Yani özetle işiniz bizden daha zor

ÖMER ASLAN: İtalya’dan Türkiye nasıl görünüyor?

ALDO BRACCİO: Aslında İtalya ile Türkiye arasında bir sıcaklık ve yakınlaşma var. Paralellikler var. Ama Avrupa genelinde Türkiye’ye karşı bir önyargı var. Bireysel olarak Avrupa’daki insanlarda Türkiye sevgisi var.

ÖMER ASLAN: O halde AB neden Türkiye’ye karşı mesafeli davranıyor?

ALDO BRACCİO: Avrupa’daki yönetimin ABD ile bağlantıları oldukça yüksek. ABD ise Türkiye’nin AB’ye girmesine karşı. Çünkü bölgede güçlü bir Türkiye ABD çıkarlarına zarar verebilir. Bu nedenle Avrupa’daki yöneticiler Türkiye’yi göz ardı ediyorlar.  Avrupa’da özgürce yönetilen bir devlet yok, hemen hemen hepsi bağlantılı. Çünkü ekonomik çevrelerin baskısı oldukça yüksek. Bu nedenle ekonomi ağırlıklı yönetim var. Gerçek siyasi erk yok.

ÖMER ASLAN: Uzun yıllardır Türkiye’ye gelip gidiyorsun. Türkiye’deki değişimi fark edebiliyormusunuz?

ALDO BRACCİO: Roma’dan bakınca; Türkiye hem yer altı hem de yer üstü zenginliklerinin yanı sıra genç nüfusu ile hızlı değişen bir ülkedir. AK Parti hükümeti ile çok ciddi adımlar attı. Artık Türkiye’de özgür düşünme ve kendini rahat ifade etme dönemine girildi. Bu bakımdan çok değişimler görülüyor.  Ekonomik olarak da Çin’den sonra en güçlü ekonomi Türkiye olarak görülüyor. Ayrıca komşuları ile barıştı. Özelikle Rusya ve İran’la dost olması Dünya barışına büyük katkıları oldu. Komşuları ile pozitif ilişkiler kurması Türkiye’ye büyük yarar sağladı. Türkiye artık stratejik derinliği iyi tahlil edip ona göre siyaset üretiyor. Bu nedenle güçlü siyasi irade oluşturabiliyor.

ÖMER ASLAN: Gelelim Şanlıurfa’ya. Şanlıurfa’ya kaçın gelişiniz ve Şanlıurfa nasıl bir şehir?

ALDO BRACCİO: Ben Şanlıurfa’ya ilk olarak 2007 yılında geldim. Daha sonra 2010’da geldim ve bu üçüncü gelişim. Şanlıurfa tarihi ile Roma’ya benziyor. Göbeklitepe’yi gördük. Harran’ı gördük. Bu gelişimimizde ise Atatürk barajını da gördük.

ÖMER ASLAN: Şanlıurfa ile ilgili düşüncelerin nelerdir?

ALDO BRACCİO: Şanlıurfa şehir merkezi Balıklıgöl, Dergah, kale bölgesi tarihi ve mistik bir havası var. İnsanın doyasıya izleyeceği ve dinleneceği bir mekandır. Buraların çok önemli değeri olduğuna inanıyorum.

ÖMER ASLAN: Şanlıurfa insanını gözlemlemişsiniz. İnsanları nasıl buldunuz?

ALDO BRACCİO: Şanlıurfa halkı çok rahatlık veriyor insana. İnsanların Müslüman oluşu ve sıcak kanlı görünümü ile insanı mıknatıs gibi çekiyor.

ÖMER ASLAN: Şanlıurfa halkı İslami inanca sahip olması Hıristiyanlara da aynı huzuru veriyor mu?

ALDO BRACCİO: Aslında Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasında çatışma değil, barış olmalı. Ama tabi çıkarını düşünen, bazı devletler karışıklık ve çatışma istiyorlar. Dünya’da bunun öncülüğünü ise ABD yapıyor.

ÖMER ASLAN: zaman ayırdığınız için ve Türkiye’ye karşı derinlemesine araştırma yapıp gerçekleri gördüğünüz için teşekkür ediyorum.

ALDO BRACCİO: Ben teşekkür ediyorum.

Condividi:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • Live
  • MySpace
  • NewsVine
  • PDF
  • Segnalo
  • Slashdot
  • Technorati
  • Twitter
  • Wikio IT
  • Yahoo! Buzz

Ritornare alla prima pagina di Logo Paperblog