Magazine Calcio

Supercoppa Italiana 2015 / Juventus - Lazio, 08. avgust, 14:00h

Creato il 07 agosto 2015 da Darioujetto

Supercoppa Italiana 2015 / Juventus - Lazio, 08. avgust, 14:00h

Juventus će protiv rimskog Lazia ukrstiti koplja za prvi trofej sezone na Shanghai stadionu u dalekoj Kini, u okviru tradicionalnog 28. izdanja Supercoppa Italiana.

Raspored italijanskog prvenstva primorao je prošlogodišnje odigravanje Superkupa Italije da se ono održi u decembru, dok je ove godine susret zakazan u mnogo konvencionalnijem terminu kada je u pitanju italijanski Calcio. U prošlom izdanju natjecanja Juventus je poražen od strane Napolija nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca koje smo mogli gledati nakon uzbudljivih 120 minuta i po dva gola Gonzala Higuaina i Carlosa Teveza.

Ovo natjecanje tradcionalno igraju osvajači italijanskog prvenstva i osvajači nacionalnog kupa, iako je u ovom slučaju Juventus podigao oba trofeja, dok su se rimljani kvalificirali plasiravši u finale Kupa. Susret je ovo 6-rostrukog i trostrukog osvajača natjecanja. Juventus je slavio u godinama 1995, 1997, 2002, 2003, 2012 i 2013, dok je Lazio trofej nosio u svoje vitrine u godinama 1998, 2000 i 2009.

Biti će ovo treći put da se ova dva tima natječu za ovaj trofej. Prvi puta desilo se to 1998. godine, kada su nakon 90 minuta na torinskom Delle Alpiju bili uspješniji rimljani i slavili rezultatom od 1:2. Golove su tada postigli Alessandro Del Piero za domaćine, odnosno Pavel Nedved i Sérgio Conceição za goste. Drugi puta Lazio i Juve su se u okviru Supercoppa Italiana susreli prije dvije godine kada su Bianconeri golovima Paula Pogbe, Giorgia Chiellinia, Stephana Lichtsteinera i Carlosa Teveza rezultatom od 4:0 naprosto demolirali Biancoceleste na Olimpijskom stadionu u Rimu.

Pored odlaska Teveza, Pirla i Vidala, Juventus je oslabljen i brojnim povredama. Posljednji u nizu nedostupnih igrača za sutrašnju utakmicu je Alvaro Morata, a pored njega Allegri neće moći računati niti na Chiuellinija i Khediru, dok je Barzagli nedavno počeo trenirati sa timom, ali će najvjerovatnije utakmicu zbog predostrožnosti ipak početi sa klupe. Ipak, želje za prvim trofejem sezone u redovima aktuelnih šampiona Italje zasigurno ne manjka, kako će mlade pridošlice poput Paula Dybale i Simonea Zaze željeti ostaviti pozitivan utisak u prvom oficijelnom meču u crno-bijelom dresu.

Zanimljivo je pomenuti da su i navijači rimljana odbili prisustvovati utakmici kao znak prosvjeda o odabranom mjestu odigravanja Superkupa Italije.

Juventus: 4-3-1-2: Buffon; Lichtsteiner, Caceres, Bonucci, Evra; Sturaro, Marchisio, Pogba; Pereyra; Dybala, Mandžukić.

Lazio: 4-3-3: Marchetti; Basta, Gentiletti, De Vrij, Radu; Onazi, Biglia, Cataldi; Candreva, Klose, Felipe Anderson.


Ritornare alla prima pagina di Logo Paperblog

Magazines